Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanlığı görevine seçilen Abdulhadi Turus, geleneksel sporların yayılmasını sağlamak için ciddi bir mücadelenin verildiğini ve “popülerite dayatmalarına” karşı durduklarını ifade etti.
Ankara’da gerçekleştirilen 6. Olağan ve Mali Genel Kurul’da başkanlık görevine seçilen Turus, geleneksel sporların daha geniş bir kitleye ulaşması adına yaptıkları projeler hakkında açıklamalarda bulundu.
Geleneksel Sporların Yaygınlaştırılması İçin Çalışmalar Sürüyor
Türkiye’de geleneksel sporların yaygınlaştırılması konusunda büyük adımlar attıklarını belirten Turus, önemli tesislerin açıldığını söyledi. Ankara’da kurulan geleneksel sporlar tesisi, Kayseri, Sivas, Erzurum ve İstanbul’da da benzer projeler gerçekleştirilmiş. Turus, “Ankara’da oluşturduğumuz tesisimiz halka açık ve randevuyla hizmet veriyor. Bu yoğun ilgiden dolayı çok mutluyuz.” dedi. Ayrıca, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın katkılarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Turus, İstanbul’da her yıl düzenlenen Etnospor Festivalleri ile bu farkındalığın arttırıldığını belirtti.
Geleneksel Sporları Tanıtmak İçin İşbirlikleri Yapılıyor
Geleneksel sporların tanıtımı için Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlıklarıyla işbirliklerine gidildiğini dile getiren Turus, “Geleneksel sporlar tanıtım tırı oluşturacağız ve bu tırımız 81 il meydanında yer alacak.” dedi.
Popüler sporlara karşı geleneksel sporları desteklemeye devam edeceklerinin altını çizen Turus, olimpiyatlarda yapılan propagandalara da tepki gösterdi. Turus, “Olimpiyat oyunları, kültürel değerlerimizi yok sayarak aile yapısına zarar vermek isteyen bir propagandaya dönüştü. Biz, bu şekilde bir etki yaratmak yerine, geleneksel sporlarla çocuklarımıza merhamet, ahlak ve hürmet gibi değerleri aşılamaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Geleneksel Sporlarla Aile İlişkileri Güçlendirilecek
Geleneksel sporların, aile değerlerini pekiştiren ve çocuklara önemli ahlaki dersler veren araçlar olduğunun altını çizen Turus, “Cirit oyununda, tam vuracakken bile affedici bir sistem var. Bu, hiçbir dünya oyununda bulunmaz. Çocuklarımıza bu sporlarla merhameti, karşı tarafa hürmeti öğretmeyi amaçlıyoruz.” dedi. Ayrıca, geleneksel sporların eğlenceli yönleriyle de tanıtılmaya devam edileceğini belirten Turus, “Geleneksel Spor Dalları Federasyonu bugüne kadar 35 bin kişiye altyapı oluşturdu ve bu kişiler arasında ciddi sporcular yetişti.” diyerek, 2025 yılını geleneksel sporların tanıtım yılı ilan edeceklerini açıkladı.
Bursa’da Göçebe Oyunları Festivali’ne 102 Ülkeden Katılım
Geleneksel sporların daha geniş kitlelere tanıtılması adına düzenlenen etkinlikler hakkında da konuşan Turus, 2022 yılında Bursa’da düzenlenen Göçebe Oyunları Festivali’ni değerlendirdi. Turus, “Bursa’da İznik Gölü kenarında yaklaşık 400 dönümlük bir alanda geleneksel sporlar köyü kurduk. 102 ülkeden 2 bin sporcu katıldı ve yaklaşık 4,5 milyon kişi etkinliğimize katıldı. Bu, Türk dünyasının olimpiyatlarıydı ve ülkemizin tanıtımı açısından çok kıymetliydi.” dedi. Ayrıca, her yıl düzenledikleri Etnospor Kültür Festivalleri ile ilkokul çağındaki çocuklara geleneksel sporları deneyimleme fırsatı sunduklarını belirtti.
Göçebe Oyunları ve Geleneksel Sporların Geleceği
Geleneksel sporların dünya genelinde yayılması adına atılan adımları vurgulayan Turus, “2023’te Kırgızistan’da Dünya Göçebe Oyunları yapılacak. Bu tür etkinlikler, dünya genelindeki farklılıkların zenginlik olduğunu gösteriyor.” diyerek, geleneksel sporların popüler kültüre karşı önemli bir duruş sergilediğini ifade etti. Turus, “Geleneksel sporlarla, gençleri kendi kültürlerinden koparmadan, gelenekleriyle ayakta durmalarını sağlamak için mücadele edeceğiz.” şeklinde konuştu.